Începutul școlii din Carașova este legat de anul 1722 când aici funcționa o școală publică.

Localitatea Carașova se află într-o zonă deluroasă la intrarea în Cheile Carașului, la mijlocul distanței dintre reședința județului, municipiul Reșița și orașul Anina pe DN 58. Este punct de plecare al unui traseu turistic din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului. Prima atestare a localității Carașova este în anul 1333.

Începutul școlii din Carașova este legat de anul 1722 când aici funcționa o școală publică.

Primii învățători laici despre care există date sunt Marcu Dobra și Petru Turniu în 1781, pentru ca mai apoi să fie amintiți învățătorii Petrus Nicolae în anul 1784 cu 154 elevi și Markus Vaka în același an cu 168 elevi.

Reforma învățământului din 1948 a făcut transformări în școlile din bazinul carașovenesc. Până în anul 1958 s-a studiat în limba sârbo-croată: cls. I-VII. După 1960 s-a studiat în limba română și s-a generalizat învățământul de 8 clase, dar se studia limba maternă sârbo-croată. Din 1972 s-a introdus și prima treaptă de liceu, respectiv clasele a IX-a și a X-a care a durat până la revoluția din 1989 (învățământul s-a desfășurat în limba română, cu studiul limbii materne sârbo-croate). Astfel se poate spune că școala din Carașova are o vechime de peste 280 de ani.

Școala este instituția unde se păstrează și se cultivă limba, tradițiile și identitatea unui popor, de aceea preocuparea noastră permanentă este pentru păstrarea limbii și tradițiilor minorității croate în rândul preșcolarilor și elevilor noștri.

Din 1996 Școala generală a dobândit statutul de Liceu Bilingv cu predare în limbile croată și română, ceea ce implică o studiere detaliată a limbii materne și culturii croate. Din 1996 liceul beneficiază de sprijin moral, spiritual și material din partea Republicii Croația, ca urmare a protocolului încheiat cu Guvernul României și Uniunea Croaților din România, organizație ce are sediul chiar în Carașova. Suntem un liceu ce aparține minorității croate din România, dar oferă posibilitatea și elevilor majoritari români să își continue studiile la acest liceu.

În prezent, Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova se prezintă ca un liceu de cultură generală cu filieră teoretică. Aceasta cuprinde profilul uman, cu specializarea  filologie. Politica managerială, rezultatele educaţionale obţinute şi performanţele profesionale ale corpului profesoral fac ca unitatea de învăţământ sa aspire la un anumit prestigiu în rândul şcolilor de profil din ţară şi de asemenea, sa aibă o imagine bună în comunitate.

Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova este unitate școlară cu personalitate juridică având următoarele structuri : Grădinița cu Program Normal Carașova cu secțiile cu predare în limbile croată și română, Grădinița cu Program Normal Nermed cu predare în limba croată și Școala Primară Nermed cu predare în limba croată. Liceul are în componență învățământ primar cu predare în limbile croată și română, învățământ gimnazial cu predare în limba croată, iar învățământul liceal este în limba croată și în limba română, cu un procent de 80% în limba croată și 20% în limba română.

Începând cu anul școlar 2014-2015 am ocupat funcția de director adjunct al Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova, iar din luna ianuarie 2017 sunt director al Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova. Sunt cadru didactic titular pe catedra de limba croată din anul 2003, iar în perioada de când ocup funcția de director m-am preocupat în primul rând de menținerea învățământului în limba maternă croată, de promovarea instituției prin participarea la diferite concursuri naționale și internaționale cu elevii liceului nostru.

O jeziku, rode, da ti pojem,
O jeziku milom tvom i mojem!
O preslatkom glasu onom
U komu te mile majke
Usnivahu slatke bajke …

(Petar Preradović – Rodu o jeziku)